Friday, October 30, 2009

Shame on you, Alice!




Det är verkligen skamligt. Jag lyckas skapa ångest hos mina studenter även när jag är på föräldraledigheten.

Igår tog jag en promenad genom staden men en kompis. Vi puttade våra barnvagnar och pratade om väldigt viktiga och uppslukande (för er civila , alltså inte föräldrarlediga,- triviala)saker som barnkläder, flaskor, smaklös gröt etc.

Och då ser jag en av mina studenter 10 meter från oss. Han ser mig och börjat titta åt annat håll. Jag log.
Jag har inte varit elak, jag har inte underkänt honom.
Men han har inte lämnat in alla uppgifter. Och det vet han. Han var inte oartig i mina ögon. Jag kunde förstå honom. Jag framkallade ångest hos honom helt enkelt. Jag påminde honom att det finns saker som han borde avsluta, saker som bara ligger där. Jag kände igen situationen fråm mina egna studieår.
Fast nu var jag på den andra sidan.
Det var jag som uppväckte hans ångest.
Jag var den onde.
Typ Sauron.
Eller Darth Vader

Sunday, August 02, 2009

Begränsning

När jag började undervisa upptäckte jag att jag och mina studenter brukar besöka samma uteställen. Detta kan förklaras med att ålderskillnad mellan oss inte är så stor och att staden som vi bor i är ganska liten. Mina kompisar som jobbar som lärare till och med undviker att köpa hus nära sina arbetsplatser- det är inte så populärt att träffa sina elever precis hela tiden.

Jag har aldrig varit känd för att festa vilt så det är inget större problem fast jag känner mig inte bekväm att stå där med en Cosmo eller Mojito och kyssas med min man när mina studenter befinner sig 10 meter bort.

Inte så länge sedan upptäckte jag att mina studenter (eller snarare min ovilja att framstå som en vanlig människa inför dem) begränsar mitt liv på ytterliggare ett sätt. Ja satt på bänken på stan, sonen skrek för att han var hungrig och jag väntade på att vi ska bli upphämtade av min man vilken sekund som helst. Jag satt där på bänken, svettig, stressad, på gränsen till förtvivlad och tänkte:

"Ska jag amma honom? Här? Mitt i stan? F*n. Det känns inte bekvämt. Jag VILL INTE. Fast han gråter. Ojojoj vad han skriker. Folk tittar på. Vad mycket folk det finns omkring. Varifrån kommer all folk? Jag visste inte att det finns så mycket folk i den här staden. Jag börjar tro att alla har samlats för att titta på hur jag ska amma"

Min son: "OOOOAAAAAAUUUUUUOÅÅÅÅÅAAAAEEEEEEE"

Jag "Fast de har ingenting med mig att göra. Jag bryr mig inte om de tittar. Han behöver ju mat. Kom igen nu. Du kan. Jag är inte rädd. Jag kan amma. I believe I can fly... Samla ihop dig nu. Han är hungrig. Kolla på honom. Det är ju SÅÅÅÅÅ synd om honom. Det är ju naturligt. Och fint. Alla har ju sett bröst någon gång. Men inte mina, eller hur? Kom igen nu! Ska jag? Ska jag? Oj vad han skriker. Hjälp. Kom igen nu!. Heja heja heja! Ole ole ole ole! Yes, we can!"

Jag tittar upp och se en av mina studenter gåendes 5 meter ifrån mig. Sonen skriker. Hon ler.

No, we can't

Monday, May 25, 2009

Ny utbildning


Bloggen har uppdaterats dåligt på sista tiden men jag har en väldigt bra ursäkt.
Jag jobbar inte så det går inte att skriva om jobbet.
Och anledningen till det är att jag har blivit mamma.
Och det är en större utmaning och omställning än vad jag kunde har föreställt mig.

Efter att har träffat riktigt fantastisk folk som jobbar på förlossningen började jag ifrågasätta mitt eget jobbval. Jag vet att jag gör ett viktigt jobb som ger mig en stor tillfredställelse men de där barnmorskor och läkare som jag hade träffat under resans gång måste känna hundra gånger större tillfredställelse. Jag är så avundsjuk på den känslan.

Så just nu kommer det bli ganska få uppdateringar här. Min lille "student" kräver mer tid än alla mina ca 200 studenter som jag hade under den senaste terminen tillsammans.

Och på ett sätt har jag själv blivit "en student". Det är så mycket man ska lära sig. Just nu tar jag dessa kurser: "En introduktion till moderskap" (15 poäng) och "Livet utan sömn" 15 poäng (helfart)

Monday, April 06, 2009

Tentor med utropstecken



Det finns vissa saker/ord/situationer som avslöjar så mycket mer om personen vi umgås med än vi visste innan. Vissa händelser belyser saker som vi inte hade någon aning om.
Kommer ihåg såväl hur en kille snackade enbart om sig själv under vår första dejt. Bara om sig själv, fast han verkade så trevlig och intressant innan.

Ett telefonsamtal från en vän under min sjukskrivningstid gjorde det tydligt hur underbar den här personen är och vilken god vän jag har.

Eller när min man bakade bröd för mig och jag förstod att det är en man jag kan lita på, en man som håller sig lugn genom alla kriser och en som kan ta hand om mig när jag själv är helt vilsen.

På sätt och viss stämmer det med lärare - student relationen också.

Vi kan mejla till varandra, jag kan svara på deras frågor, läsa deras diskussioner på nätet men det är först vid tentan får jag mer riktig uppfattning om vad de kan och vad de inte kan.
Och hur underbart är inte det att upptäcka att en stor del av studenter är riktiga begåvningar, smarta, duktiga och arbetar hårt. Det är skönt att skriva "VG" och "Väldigt bra jobbat!" (ja, med utropstecken som jag annars är ganska sparsam med).

Friday, April 03, 2009

Undervisningsglamour


Min föreställning om att man ska se lite finare ut om man håller i undervisning kommer nog från min grundskola. Många av mina fröknar hade fina sjalar, bärnstensbroscher och röd läppstift.

Det är något "heligt" men undervisningen. Vissa av mina manliga kollegor tar på sig kavajer när de ska hålla föreläsningar, andra kollegor också klär upp sig lite även om på vår institution är det "casual Friday" hela veckan. Det är något med undervisningen. Lite som teaterföreställning då man ska gå in i sin roll, se lite piggare och mer energisk ut än vanligt.

Jag försöker se mer glamourös ut när jag träffar studenter men den här veckan åkte min glamour på allvarligt stryk. Jag nådde glamourbotten. Jag har använt en tygkasse för att bära 120 tentor hem. Det finns ingen ursäkt. Gjort är gjort. Men jag skäms.
En tygkasse är toppen på antiglamour.

Roligt undervisningsmaterial


Jag försöker hålla den här bloggen fri från inlägg om mitt personliga liv, politik eller kommentarer om någon nyhet utan koppling till mitt jobb. Men den här bilden kunde jag inte låta bli att publicera. Hela förra veckan rättade jag inlämningsuppgifter som handlade om styrelsearbete, om ansvar som medlem i en styrelse osv. Utifrån artiklarna som mina studenter fick läsa om ämnet gjorde Wanja Lundby-Wedin nästa alla möjliga fel som en styrelseledamot kan göra. Det fanns varken elementär kunskap (man borde kunna läsa och tolka årsredovisningen) eller ansvar inför aktieägarna. Engagemang saknades också.

Den här bilden ska jag använda i undervisningen som en utgångspunkt i diskussionen med studenter om styrelseansvaret. Tack ,Wanja, för roligt undervisningsmaterial.

Monday, March 30, 2009

Bägaren rinner över










Det är konstigt hur vissa studenter är dåliga på att följa instruktioner.

Skriver jag ett meddelande på lärplatformen om att den enda dag att redovisa deras projekt är X:e april, då får jag minst fyra email om att studenter vill redovisa den Y:e april.
När jag skriver "Om ni inte kan göra A, då ska vi göra B", får jag frågan "vad ska vi göra om vi inte kan göra A?"

Minst sagt irriterande.

Wednesday, March 25, 2009

Thursday, March 19, 2009

Får jag?













Får jag som lärare tycka att vissa delar i kursinnehållet är FRUKTANSVÄRT tråkiga? Jag håller på att läsa igenom vissa delar av kurslitteraturen och ärligt talat får jag lust att slänga boken för att den är så blääää (väldigt konstruktiv kritik, eller hur?).
Bokbål är inte den metoden som jag skulle använda mig av men jag skulle åtminstone gömma den bakom andra böcker och spotta tre gången efter att jag har vidrört den av misstag.

Wednesday, March 18, 2009

Studenter och instruktioner


Varför är det så svårt för vissa studenter att ta till sig solklara instruktioner?
Om det står svart på vitt att inlämningsuppgiften inte får överstiga 3 A4 sidor, varför lämnar in studenten 5 eller 6 sidor?

Om uppgiften säger att de ska analysera två artiklar varför analyseras då bara en artikel eller tre artiklar eller hela fyra?

Gör man detta medvetet av någon anledning? Är det för att framstå som kreativ? Vill man vara lite av revolutionär? Är det ringar på vattnet efter Konstfacks studentens upptåg? Är det för att testa oss lärare och se om vi verkligen ska underkänna arbeten som inte följer instruktioner?
*Kliar mig på huvudet och funderar*

Saturday, March 14, 2009

Som Erasure sjunger: " I love saturday"


Som lärare på en högskola så har jag s.k. förtroendearbetstid. Det betyder att jag inte blir kontrollerad och det finns ingen som håller koll på mig hur många timmar per dag jag jobbar. Själv älskar jag den här friheten och anser att den rimmar väl med dem arbetsuppgifter jag har.

Däremot blir vissa personer (som inte har förtroendearbetstid) irriterade på oss som har den. Varje dag hör man "Det är ju ingen som är här idag" eller "Det är lyxigt att inte behöva vara på jobbet mellan 9 och 5, man kan ju göra något annat då... titta på TV". Ja, ja. Jag och min favoritkollega brukar skratta åt sådana pekpinnar men ibland blir man lite irriterad ändå, speciellt när istället för "Hej" får man "Jaha, så du är här idag. Det var lääääänge sedan". Ibland kan man tro att vi inte har varit på arbetsplatsen sedan Olof Palme var statsminister.

Det som ofta glöms i sammanhanget är att mitt jobb inte är så himla kopplad till just arbetsplatsen, att jag har en hel del med distanskurser och mina studenter befinner sig överallt utom just i dem där lokaler där jag har mitt arbetsrum. En annan sak som glöms är (även om jag inte kontrolleras genom övervakning)att det finns kontrollmekanismer inbyggda. Jag måste rätta tentor inom ett antal dagar, jag måste svara på studentmejl, jag måste vara förberedd till föreläsningar osv. Gör jag inte dessa saker blir det synligt väldigt snabbt.

Andra saker som inte syns är ju all övertid som man kan samla på sig under väldigt intensiva perioder.
Eller som idag- det är lördag och jag sitter här, rättar inlämningsuppgifter och svarar på studentmejl. Och jag är inte alls bitter för det, snarare tycker jag att det är mysigt och roligt.

Friday, March 13, 2009

"Show me the answer!"



I de kurser som jag undervisar brukar jag påpeka för studenter i ett ganska tidigt stadium att det inte finns något rätt svar, att det handlar om vilket perspektiv man har och hur de kan argumentera för den. Jag kan inte avgöra vilken ledarskapsstil är bäst i vilket företag, jag kan inte säga vilket tillvägagångssätt som är bäst i vilken situation. Jag är "bara" en lärare, en mentor, en som har läst om ämnet mer än vad studenter har gjort men jag har inte monopol på att vara rätt, jag äger inte framgångsrecept. Vissa studenter blir oerhört frustrerade och provocerade. De kräver ETT svar, ETT svar som håller i ur och skur: "Men kan inte du ge oss EN definition av vad företagskultur är? Men om vi inte har samma definition, hur kan vi ens prata om samma sak". Och igår frågade en student mig "Om det inte finns ETT rätt svar men du som lärare har en åsikt i frågan och du ska bedöma min åsikt, betyder inte det att du kommer vara partisk när du läser mitt svar?"

Sedan kom det fram att vissa studenter försökte luska ut min åsikt i en specifik fråga och de erkände att de gjorde det för att kunna svara "rätt" på tentan. Jag vet inte om jag lyckades att få fram mitt budskap om att det inte handlar om att tillfredställa mig eller någon alla lärare genom att tänka exakt som vi gör, att det handlar om att kunna argumentera för sin sak med hjälp av relevanta koncept från kurslitteraturen, att det handlar om att bygga sin argumentation, att kunna diskutera på ett nyanserat sätt.

Att studenter resonerar så på en magister nivå är dåligt men det är inte deras fel. Sådant tänkande är ett resultat av ett misslyckat undervisningssystem, ett system som inte i god tid började med att påtala att det är sällan finns ETT rätt svar, att det inte alltid handlar om att memorera saker men också om att resonera kring olika begrepp, syntesera kursmaterial och kunna se saken från olika perspektiv.

Jag fick veta att just den här gruppen av studenter är väldigt vana vid "multiple choice" frågor på tentor och jag är medveten att de har fostrats i en objektivistisk anda i flera år. Det är inte konstigt att de tror att det finns ett svar. Men samtidigt är det sorgligt att se deras frustration istället för att de skulle känna sig (för engångsskull) fria att kunna resonera, att kunna ge ett EGET SVAR som kan mycket väl vara rätt. Och det är också lite konstigt att deras tidigare lärare har lyckats banka in "ETT rätt svar- budskapet" i dem. Majoriteten av dessa studenter ska ha ett yrke som kräver kreativitet och god problemlösningsförmåga. Och jag undrar om dessa egenskaper kan utvecklas om vi lurar våra studenter med att det finns ETT svar som gäller?
Och vad är det för världsbild vi ger våra studenter när vi skapar ett intryck att det finns en rätt definition?

Friday, March 06, 2009

Snabba ryck & höga förväntningar













Då och då kommer upp diskussionen om hur snabbt man bör besvara emails från studenter. Själv brukar jag vara ganska snabbt att svara för studenter om det inte handlar om sådana email som jag har ingen aning vad som förväntas av mig att svara.
Jag har klurat några dagar innan jag skrev ihop något när en av mina studenter skrev en mejl där han berättade att han upplevde kursen som extrem krävande, att han gjorde inget annat än studerade och att detta upptog betydligt mer än 8 timmar per dag. Det fanns ingen fråga i det mejlet och jag hade väldigt svårt att komma på vad jag skulle kunna skriva och vad studenten förväntade sig av mitt svar. Borde jag ha gett länken till en internetsida om studieteknik? Borde jag skrivit ihop något lugnande? Och i sådant fall vad? Borde jag lovat ljuset i slutet av tunneln (kursen)?

Jag har kollegor som ignorerar studentmejlen helt under vissa hektiska perioder och jag har också kollegor som säger att de svarar endast på vettiga studentfrågor. Hmmmm... Jag vågar inte (och har ingen anledning) att göra så. Som sagt, jag själv tycker att jag är bra att svara på studentmejl, jag svarar även på helger eller sena kvällar om jag har tid.

Men ibland kan jag inte förvånas över hur snabbt studenter förväntar sig ett svar. Till exempel, så fick jag ett mejl där studenter undrade varför inga åtgärder har vidtagits efter att h*n har skickat in mejl till mig. Studenten påpekade att mejlet skickades igår (!) men i själva verket skickades mejlet mitt på natten. Och redan innan lunchen skickade studenten ytterligare ett mejl för att påpeka att inget har hänt under tiden.

En annan sak som retar mig i meljfrågan är när studenter mejlar mig, ställer en fråga och avslutar det hela med "I look forward to your fast and proper answer". De får ju gärna tycka att mitt svar var "fast and proper" (eller inte) men att ställa explicita kvalitets- och hastighetskrav på lärarens svar är ganska så vågat.

Wednesday, March 04, 2009

Många timmar = Bra betyg?


Inte så länge sedan kontaktade en student mig angående inlämningsuppgiften som h*n hade skrivit. Meningen var att den här uppgiften skulle skrivits i en grupp men samarbetet fungerade inte och personen i fråga valde att skicka in arbetet själv.

Studenten anser att vi (lärare) borde ha andra kriterier när vi rättar inlämningsuppgifter som lämnas in av en person. Jag antar att man vill att vi ska vara mer generösa vad gäller betyg och sänka kraven.

En artikel i New York Times tog upp ämnet i frågan. Undersökningen som beskrivs i artikeln visar att 2/3 av studenter anser att läraren borde ta hänsyn om studenten säger att de har verkligen lagt ner mycket jobb.

En lärare i artikeln säger "Students often confuse the level of effort with the quality of work. There is a mentality in students that ‘if I work hard, I deserve a high grade."

Jag är nog ganska hård i den här frågan: det räcker inte att studera länge och mycket, man borde studera rätt sak och på ett rätt sätt. (Jag själv har suttit och tokstuderat inför vissa tentor utan att egentligen att förstå men jag lade ner mycket tid på att memorera och lära mig rent mekaniskt.)

Tiden lagd på att lära sig inte alltid är direkt proportionerlig mot betyget. Tiden och hårt jobb kan vara en faktor, kan öka chanser att få bättre betyg, kan bidra till ökat förståelse men det är ingen garanti.

Friday, February 06, 2009

Tables are turned

Det har dykt upp en sida där studenter kan betygsätta lärare. Hmmm... Ingen på jobbet är särskilt förtjust i idén. Visst svider det att få negativt omdöme av någon anonym person på nätet eftersom man inte kan förklara eller försvara sig.

Men det är också konstigt att det påstås underlätta valet för studenter när de ska välja var de ska studera. När jag studerade fick jag höra en och en annan recension på mina nuvarande kollegor. Dessa recensioner lämnades av äldre studenter och stämde ytterst sällan. Skulle jag lyssnat på dem, skulle jag inte läst den inriktningen jag läste. Nu med facit i handen kan jag vara riktigt glad att jag inte lyssnade på att "hon är så himla sur och sträng" eller "f*n, vilken rolig gubbe han är".

Så nu smyger vi in då och då på den hemsidan, kollar om vi har blivit betygsatta och pustar av lättnad när vi upptäcker att ingen har bedömt oss.

Monday, January 26, 2009

Arbetets hemifrån olidliga lätthet


Det finns saker som man kan endast göra när man jobbar hemifrån:

*Rätta inlämningsuppgifter och svara på mejl iklädd i morgonrock. Ingen sminkning, inga kavajer och kjolar och håret är uppsatt med barnsliga hårsnoddar som påminner om barndomen.
*istället för förmiddagsfika med fralla och te ta några skedar av O'boy pulver
*Alla långa vetenskapliga artiklar och bokkapitlar läses i soffan eller sittandes i mest konstiga positioner.
*Tycka synd om alla människor som måste bege sig hemifrån, sitta på bussen/tåget för att ta sig till jobbet.

Thursday, January 22, 2009

Word Cloud

Fel blir så rätt

En hög med inlämningsuppgifter att rätta.
Jag läser om samma sak om och om igen.
Räknar hur många uppgifter som jag har rättat.
Räknar hur många som är kvar att rätta.
Tänker på något annat.
Läser lite till.
Dagen gungar i en vanlig takt.
Godkänner en uppgift.
Bli glad när upptäcker att en student ville skriva "on a lower level"
Men skrev "on a lover level"
En sådan felskrivning gör dagen ännu mer trevlig.

Thursday, January 08, 2009

Nyårslöfte

Jag brukar inte ge några nyårslöften men i år ska jag försöka hålla ett. Efter att ha läst Magdalena Ribbings kolumn "Ohövligt att inte ha koll på namn" har jag bestämt mig att medvetet bli bättre på det. M.Ribbing skriver att "En annan vanlig ohövlighet är att uttala andras namn fel eller ge dem fel namn. Den ohövligheten är särskilt obehaglig eftersom den medvetet eller omedvetet minskar den feluttalades värde."
Det kan bli riktigt intressant då den största andelen av "mina" studenter är utländska och majoriteten av dem inte har västerländska namn.

Jag bestämde mig att jag ska försöka lära mig deras namn på ett rätt sätt efter att en av mina kollegor som jag har känt i många år hälsade på mig men uttalade mitt namn fel. En annan kollega försöker då och då "ge" mig ett helt fel namn. Jag antar att det är för att underlätta för sig själv. Jag blir riktigt irriterad när det händer och som M.Ribbing skriver "Egentligen borde jag inte bry mig om dem, eftersom jag inte ens intresserar dem så mycket att de vet vad jag heter."

Så Peter LeMarc borde skämmas en aning angående texten "Jag vet vad hon heter, men jag kallar henne Tess". Släng dig i väggen Peter. Eller Petter? Petrus?

Wednesday, January 07, 2009

Jul jet-lag



Jag skulle kunna sova på ett kilo frysta ärtor. Det är helt omöjligt att ställa om sig till en annan dygnsrytm nu när jag har börjat jobba. Jag behöver inte ens en madrass...

Here we go again...

Första arbetsdagen på jobbet efter en sådan lång ledighet känns lite konstig. Fick "ensekundspanik" när jag satte igång arbetsdatorn: "Har jag glömt lösenordet?"

Nu ska jag sitta och planera vad jag ska syssla med den här vintern/våren. Just nu vet jag att jag ska ha en kurs som jag är kursansvarig för och jag ska "vara med" på flera till. Och misstänker starkt att det blir en till men just nu ligger jag lågt och hoppas på att undvika den men chansen är minimal.

Egentligen är det ganska roligt vilka ord som används när flera lärare undervisar samma kurs. Det låter som om vi skulle prata barnvårdnad. Har man inte så mycket ansvar (typ varannan helg förälder)så "hjälper man till", ibland "hoppar man in". Det är inte ovanligt att "man är med". Visst, vissa gånger gör man det tillsammans, gemensamt med delat ansvar och då påminner det mer om en sådan välfungerande kärnfamilj.

Dagens "Att göra” lista
Skicka in kursbudget
Ta ner adventsljusstakar
Planera kursen
Hitta motivationen